Fürstenberg
Het voormalige concentratiekamp Ravensbrück ligt vlakbij de haven van Fürstenberg. We lopen er 's morgens vroeg heen en stappen in een wereld die nog altijd duister en beklemmend is. Bij het visitors center kopen we een plattegrondje. 'Maar de toegang is gratis,' zegt de receptioniste trots. 'Ja natürlich,' floep ik er meteen een beetje kwaad uit. Makkelijke boosheid achteraf, denk ik later met enige spijt. In het met grijze sintels bedekte terrein zijn de afdrukken te zien van de plaatsen waar eens de barakken stonden. De Russen hebben ze afgebroken. Van het kamp staan alleen nog de werkplaatsen, de verblijven van de bewakers, het crematorium en de gevangenis overeind. IJzingwekkende aandenkens aan een tijd die nog niet eens zo ver achter ons ligt. Schrijnend is de tegenstelling met het mooie meer op de achtergrond.
Terug in de haven blijft het beklemmende gevoel. Wég uit deze omgeving. We vertrekken uit de
haven, gaan door de sluis en vinden een rustig plekje aan de andere kant van Fürstenberg, achter een andere Nederlandse boot van een ouder echtpaar uit Amersfoort. Met de vriendelijke buurman gaan we 's avonds in het dorp op een groot scherm naar de voetbalwedstrijd
Nederland-Duitsland kijken. Werden we dus wederom niet echt vrolijk van. Maar van de aardige buurman wel.
Sluizen: 1. Motoruren: 0.3