Vaarvakanties met de Billie Holiday

3/7 Brandenburg - Genthin

's Morgens halen we nog even bier en boodschappen bij de supermarkt in het tegenover gelegen Sankt Anna winkelcentrum en gaan dan door het stadssluisje van Brandenburg weer terug naar de Havel en het mooie Elbe-Havelkanaal, waar nog steeds druk gewerkt wordt aan de verbreding. Door het bezoek aan de supermarkt ben ik vergeten vanochtend naar de bakker te gaan, dus dan maar weer zelf broodjes (af)bakken in de oven. Bij de grote sluis van Wusterlitz hebben we geluk want we kunnen meteen mee schutten. Hierdoor zijn we al om 14.00 uur in het kleine havenkommetje van Genthin. Op de heenreis leek het ons niks, maar het blijkt een hartstikke gezellig haventje te zijn. We hoeven gelukkig niet af te meren aan de wankele drijfsteiger, maar kunnen gewoon in de lengte langs de kade liggen. De haven heeft zelfs een wasmachine en droger, en die kosten maar 1 euro! Meteen de bedden afgehaald en alle lakens en slopen plus de handdoeken en wat andere was in de machine gestopt. Daarna Genthin wat verkend. Het is om te zien nog een Oost-Duits stadje: wat armoedig en ouderwets, maar vriendelijke mensen. Op het enige terrasje van de stad drinken we een kopje koffie en daarna halen we bij de Lidl nog wat boodschappen. Als we terugkomen is de wasmachine klaar en kan de droger z'n nuttige werk doen. We genieten van een koud drankje aan boord als de chef van het restaurant in het clubhuis ons komt vragen of we vanavond misschien zin hebben op het terras te komen eten. De special is een schnitzel met spiegelei, gebakken aardappelen en sla en een groot glas koud bier, en dat allemaal samen voor 10 euro. Dat doen we dus en het is lekker.

Sluizen: 2. Motoruren: 3.3. Afstand 29 km.