Vaarvakanties met de Billie Holiday

Lemmer tot Heusden

Maandag 4 mei: Lemmer – Muiden
Afstand: 75 km. Sluizen: 2. Vaaruren: 8. Weer: halfbewolkt. Windkracht: 5.
We varen al om 07.20 weg uit Lemmer in de hoop dat er 's ochtends wat minder wind zal staan, maar dat valt flink tegen. We vertrekken met windkracht 3, bij de sluis (de eerste van deze reis!) wordt het al 4 en op het IJsselmeer geeft het weerstation windkracht 5 aan. Dat is goed te merken. We klappen op de golven. Soms gaat het zo te keer dat de scheepsbel uit zichzelf begint te luiden. Maar we hebben alles goed zeevast gezet, dus gelukkig gaat er niets kapot. Om een uur of twaalf zijn we bij de Houtribsluizen van Lelystad. We denken dat het daarna op het Markermeer wel rustiger zal zijn, maar komen opnieuw bedrogen uit. Als we om 16.00 aankomen in Muiden zijn we best moe. We krijgen een mooie (maar dure!) ligplaats bij de Stichtingshaven van Muiden. Aan de ene kant kijken we de koningin in de kont (nou ja, de Groene Draeck dan..) en aan de andere kant is het Muiderslot. Nichtje Nicole komt ons opzoeken en gaat gezellig mee eten bij Ome Ko.

Dinsdag 5 mei: Muiden – Nieuwegein
Afstand: ca. 55 km. Sluizen: 4.Vaaruren: 8. Weer: bewolkt en buien.
Om 08.10 schutten we door de sluis van Muiden en varen we rustig de Vecht op. We bewonderen de prachtige buitens en theekoepels en passeren de ophaalbrugjes van Loenen, Vreeland en Breukelen. Tegen half drie zijn we in Utrecht. Dan begint de geweldige tocht door de binnenstad, met alle terrasjes langs de kelders aan de gracht. Puur genieten. Het begint hard te regenen als we de sluizen langs het Amsterdam-Rijnkanaal passeren. Omdat het zo druk is in de stad vanwege de bevrijdingsfeesten varen we uit veiligheidsoverwegingen door naar Nieuwegein waar we hebben afgesproken met Anton en Pushpa. We eten bij een superlekker tandoori-afhaaltent.

Woensdag 6 mei: Nieuwegein – Heusden
Afstand: 47 km. Sluizen: 4. Vaaruren: 6.3. Weer: bewolkt.
Opnieuw vroeg dag. We vertrekken om 08.15 uur maar krijgen te maken met oponthoud want de bruggen over het Merwedekanaal blijken tussen 8 en 9 niet te draaien. Verderop is er bovendien nog een brug waarvan de intercom niet werkt. Maar een telefoontje naar de bedieningscentrale biedt uitkomst. Gorkum is een verrassing: heel leuk om doorheen te varen. En de diepe, smalle sluis is echt een pronkje. Het oversteken van de Lek is al een hele ervaring maar de Waal is pas écht spannend. Er is druk scheepvaartverkeer waar wij met ons notendopje tussendoor moeten manoeuvreren om veilig over te steken. Het gaat gelukkig goed. De afgedamde en Andelse Maas zijn rustig en als de zon gaat schijnen wordt het meteen warm. Helaas gaat de motor opeens raar doen: vuil in het brandstoffilter, waarschijnlijk losgekomen door het wilde stampen op het IJsselmeer. Omdat het ook al later begint te worden, besluiten we niet door te varen naar Den Bosch maar te overnachten in Heusden. Aankomst: 15.45 uur. We ontmoeten andere Super Favoriters en gaan gezamenlijk een wijntje drinken aan de haven.

De Rooie

Het avontuur is begonnen. Geniet van elke golf!

Mieke & Pier

We hebben ons wel zorgen gemaakt om jullie toen het maandagmorgen om 9 uur al stevig waaide.

groetjes.

Rietje Litjens

Hallo Marcella en Bouke,
Wat schieten jullie al veel op. Ik was blij dat ik niet mee hoefde van Lemmer naar Muiden want ik heb
diep ontzag voor het IJsselmeer. Goede vaart verder.

Rietje

Carolien.

wat hebben jullie een prachtig schip! hadden we nog niet gezien. jullie gaan als een speer; de oudjes doen het nog best! het weer gaat beter worden, fijn voor jullie. vanaf as.zondag kunnen wij twee weken niet reageren vanwege onze rondreis door Spanje. van harte wensen wij jullie veel plezier. liefs, Henk en Carolien.

ruud en margriet

gelukkig zijn jullie in Muiden beland. Bauke nam de bocht bij het kanaal zo ruim, dat Ruud dacht dat jullie meteen de verkeerde kant uitvaarden.
Veel mooi weer gewenst, dat is voor ons ook beter.
Lifs, Ruud en Margriet.

Marian

Zit bij Nicole achter comp en jullie verslagen net gelezen. Hoop dat alles naar wens gaat, hele goeie vaart, geniet evan (maar dat gaat wel lukken denk ik) en tot de volgende jazzmiddag in Epe :)
Liefs, Marian

lammert en afke

hey skippers!! Wat een mooi begin! We missen jullie nu al langs ons huske!! HAHA!! Blijven jullie volgen hoor! SUPER leuk! Goede vaart en vergeet vooral niet te genieten!! HOI HOI!! Leafs lammert en afke!!!